torstai 18. joulukuuta 2014

Pääsykokeisiin valmistautuminen; vinkkejä!

Että osaa olla vaikeaa lukea huomiseen tenttiin kun alkaa olla se kuuluisa loma-mood jo päällä! Tänäänkin iltapäivällä kun koitin sisäistää jotain vero-oikeutta liiketoiminnassa niin päässä vaan soi joululaulut ja unelmoin jouluruuista...  Hmm... 

Anyway, ehkä juuri siksi on hyvä tähän väliin puhua opiskelusta. Ihanaa kun sain postaustoiveen, niitä lisää! Eli toiveena oli vinkkejä ja selviytymisohjeita pääsykokeisiin lukuun ja niihin valmistautumiseen. Hauska aihe muutenkin, koska vinkithän soveltuu ihan tavalliseen opiskeluunkin, oli se sitten lukiossa tai yliopistossa tai missä ikinä. 

Olenkin tähän kerännyt ja listannut kaikkia eri juttuja, jotka tuli mieleeni ja koen itse tärkeäksi. Toivottavasti näistä on apua! :)

Niin ne kauppatieteellisenkin pääsykoekirjat taas julkistettiin ja varmasti jälleen monet on täynnä motivaatiota yliopistohakuun, ihan niinkuin mäkin vuosi sitten. Sanoisin että se motivaatio ja asenne ovat ihan ykkösjuttuja ja kaiken perusta pääsykokeisiin opiskelussa. Niinkuin kaikessa muussakin. Jos pääsykokeisiin lähtee asenteella että "mennään nyt kokeilemaan", voin jo melkein varmaksi sanoa että sillä ei pitkälle pötkitä. Itse ainakin viime keväänä olin sellaisella puhdilla lukemassa, että "en yritä, vaan mähän pääsen sisään!" Lisäksi sen motivaation tulee lähteä ihan omasta itsestään, ei vaan oman äidin tai isän tai kaverin tahdosta. 

Noh, sitten kun on selvää että mitä tässä nyt ollaan oikein tekemässä, ei auta muuta kuin ryhtyä tuumasta toimeen. 

Valmennuskurssille? Valmennuskurssi ei ole välttämätön, mutta opiskelijatyypistä ja ihmisestä riippuen siitä voi olla paljonkin apua. Itselläni se ainakin auttoi ylläpitämään ja kasvattamaan lukumotivaatiota. Lisäksi sain kurssilta todella paljon apua esimerkiksi laksentatoimen ja talousmatikan kanssa.

Missä lukea? Itse luin joka päivä Tampereen yliopiston kirjastossa Linnassa. Omalla kohdallani kotona lukemisesta ei pidemmän päälle tule hirveästi mitään, koska koko ajan on houkutus tehdä jotain muuta. Käydä jääkaapilla, surffailla netissä tai katsoa jotain hömppä-tv-sarjaa. Jopa siivoaminen tuntuu aina välillä erittäin mielenkiintoiselta ja pakolliselta hommalta silloin kun pitäisi olla nenä kiinni kirjassa. Mutta kirjastossa, jossa kaikki muutkin ympärillä olevat paahtaa pääsykoekirjoja eteenpäin, ei hirveästi tee mieli päivitellä Instagramia tai selailla Pinterestiä. (Ainakaan niin usein hehe....)

Liikunta
Pakkohan tästäkin on puhua. Kuulin, että jotkut jotka luki pääsykokeisiin samaan aikaan kuin minä, lakkauttivat salijäsenyytensä tai lopettivat harrastuksensa siltä keväältä. Sitä kuitenkaan en suosittelisi. Mulle on ainakin hurjan tärkeää että saan liikkua monta kertaa viikossa, sillä sen avulla olo on energisempi ja saa hyvää vastapainoa ainaiselle istumiselle. Toki urheilu ei siinä vaiheessa tarkoita monta tuntia päivässä salilla, ihan vaan tunti päivässä riittää mainiosti. Mulle riitti melkein päivittäinen aamulenkki raikkaassa ulkoilmassa.

Ravinto
Jos en liikunnastakaan tinkisi, miksi tinkisin hyvästä ruuasta? Ensinnäkin, nälkäisenä on turha lukea. Ainakaan omalla kohdallani se ei toiminut. Mulla oli aina laukussa mukana raakapatukka pikkunälän varalle (on vielä nykyäänkin) ja kirjaston ruokalassa söin joka päivä hyvän ja terveellisen, kevyehkön lounaan.

Ystävät
Täytyy sanoa että mulla jäi viime keväänä kavereiden näkeminen hieman vähemmälle. Lukuun ottamatta niitä ihania joiden kanssa päntättiin kirjastossa samaan aikaan ja käytiin yhteisillä lounailla. Muuten olinkin aina päivän jälkeen ihan kuin puulla päähän lyöty. Kavereita ehti kuitenkin tavata myös viikonloppuna. Ja niin, aloinhan itse seurustelemaankin pääsykoekeväänä, joten kai mä jotain siinä sitten aina jaksoin! Haha.

Juhliminen
Taisin juhlia (aka bilettää, käydä baarissa) viime keväänä sen verran, että kerrat oli helpostikkin laskettavissa yhden käden sormilla. Viikonloput kannattaa oikeesti pyhittää lepäämiselle ja krapulatila ei siinä lepäämisessä toimi, believe it or not. 

Stressi
Mulla oli tosi hyvä motivaatio lähes koko viime kevään lukemisessa ja aloitinkin lukemisen melko hyvissä ajoin, joskus helmikuussa. Stressaaminen ei auta, mutta totta kai välillä alkaa ahdistaa ja tuntuu että ei huvita yhtään. Silloin kannattaa mun mielestä suoda itselleen ihan rehellinen, kunnollinen lepopäivä. Yksi stressiä lisäävä tekijä on ehdottomasti se, jos alat vertailemaan itseäsi muihin. "Monta kertaa oot jo lukenu kirjat?" Mun ehdoton inhokkikysymys jota vihasin!! Älkää ikinä vertailko itseänne muihin. Joku saattaa lukea pääsykokeisiin kirjat kerran läpi, joku toinen 15 kertaa, mutta siltikään se ei tarkoita sitä että 15 kertaa kirjat lukenut hemmo pääsisi sisään ollenkaan. Kaikki lukee omalla tavallaan ja omaan tahtiinsa. Tärkeää on vaan löytää se oma tapa.

Monesti vertailtiin myös että montako tuntia kukin on lukenut / ollut kirjastolla päivässä. Täytyy suhtautua aina kriittisesti kun kaveri sanoo "luin siis ainakin 10 h tänään". Tämä voi joko oikeasti tarkoittaa sitä, että kaiffari on lukenut aktiivisesti nenä kiinni kirjassa sen 10 tuntia ja siihen päälle ruokailut ja tauot. TAI sitten hän on tullut kirjastolle aamulla klo 8, selaillut facebookkia joka kymmenes minuutti, pitänyt puolentoista tunnin lounastauon ja päälle 5 kahvitaukoa. :-D Haha! Välillä sellasia päiviä on, eikä itseään kannata tässäkään asiassa verrata muihin! 

Toivon teiltä postaustoiveita ja toivon myös että näistä oli apua!

Toivotan ihan hurjasti tsemppiä kaikille meille opiskeluihin ja pääsykoekirjojen lukuihin! ;)


4 kommenttia:

 1. Moi Ines! Fiksun kuuloisia vinkkejä, erityisesti komppaan tossa liikunnan säilyttämisessä pääsykoeurakan rinnalla. Tai jos ei ole ennen liikkunut ihan vaan niinkun liikkumisen vuoksi, niin viimestään pääsykokeisiin valmistautuessa se kannattaa ottaa tavaksi. Antaa nimittäin niin paljon energiaa päivään että sitä ei usko ennenkun sen kokee :) Itsekin siis viime kevään kulutin kirjaston penkkiä (ja päivittäin myös lenkkipolkua) ja sain opiskelupaikkani, eri alalta tosin.

  Ja tässäpä postaustoiveita! En muista mitä kaikkea olet kirjoitellut enkä ole seurannut blogiasi kuin vasta n. puoli vuotta, mutta kivoja olisi video- ja kämppäpostaus, arkimeikki, talviurheiluvarustuksesi lenkillä, päiväni kuvina, x määrä faktoja sinusta ja olisi kiva kuulla vaikka poikaystäväsi suusta myös faktoja sinusta :D ja tietty olisi ihanaa kuulla millainen on teidän rakkaustarinanne.

  Makoisaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä sun kanssa! :) Kivaa että säkin sait haluamasi opiskelupaikan!!

   Ihanaa kiitos toiveista! Tollasia en ole pitkään aikaan tehnyt ja ne piristäis kaikkia (itseäni mukaan lukien) varmasti! :)

   Ihanaa joulua sinne myös <3

   Poista
 2. Onko sulla silmälasit? Vai käytätkö vaan lukiessa tms? Itseni pitäisi hankkia lukulasit reilun hajataiton korjaamiseksi, jotain samantyylistä ois hakusessa kuin sulla on. Tai on mulla jo yhdet, mutta niissä on myös vähän vahvuuksia, joita en tarvitsisi ja lisäksi linssit on karmeilla naarmuilla kun en ottanut laseihin niitä erikoispinnoitteita. Onko sulla heijastuksen poisto noissa laseissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole silmälaseja, juuri tänään mietin että voi kun olisikin! Noi pokat oli heräteostos Zarasta, eli ei sitten ole tehon tehoa eikä heijastuksen poistoa! :-D Mutta jos tarvetta olisi niin varmaan tuon tyyliset hankkisin! :) Noi heitän naamalle jos tulee sellainen olo....

   Poista