tiistai 1. maaliskuuta 2016

YLIOPISTOON HAKU: MITÄ, MILLOIN, MINNE JA MIKSI

Multa on jo aikaisemmin kyselty paljon juttuja liittyen yliopisto-opiskeluun, pääsykokeisiin lukemiseen, minne hakea ja niin edelleen ja niin edelleen. Yhteishakuhan alkaa korkeakouluihin taas tämän kuun puolessavälissä ja monilla pyörii mielessä juurikin em. tapaiset kysymykset. Joten päätinpä taas raapustaa pääsykokeisiin ja yliopistohakuun liittyvän postauksen!

En ole silti mikään OPO tai muutenkaan ammattilaisauttaja kouluhaussa, mutta tässä omia näkemyksiäni korkeakouluhausta. Voisin ehkä taas tehdä postauksen myöhemmin myös pääsykokeisiin luvusta jos sellaiselle on kysyntää...?

Mitä opiskelemaan (ja milloin)?

Itse en vielä lukiossa oikein ollenkaan tiennyt, mihin ja mitä menisin opiskelemaan lukion jälkeen, Opo-tunnilla tehtiin netissä vaan joku testi, josta mulle tuli vastaukseksi ainakin malli ja markkinointijohtaja. :-D Tulin siihen tulokseen, että mallin urasta en saa kyllä todennäköisesti mitään elinaikaista ammattia itselleni (eikä opokaan olisi välttämättä ollut kovin mielissään tästä ammattivalinnasta), mutta markkinointijohtaja kuulosti etäisesti ihan kiinnostavalta ja ammattikuvauskin kuulosti hyvältä. En tietenkään vetänyt tästä mitään kiveenhakattuja johtopäätöksiä, mutta yliopisto ja kauppatieteet alkoi kuitenkin kuulostaa siltä parhaimmalta mahdolliselta vaihtoehdolta.

Silti tein niin ison puristuksen ylioppilaskirjoituksiin eikä motivaatiokaan ollut ihan tapissa alkaa lukemaan täyspäiväisesti pääsykokeisiin, ja tiesinkin melko varmasti että mulla olis edessä välivuosi mikä tuntui todella hyvältä vaihtoehdolta. Välivuosi teki ainakin omalla kohdallani erittäin hyvää kun sai kunnolla tunnustella sitä omaa suuntaa; mitä haluaa oikeasti opiskella ja niin edelleen. Siinä kahvilatyöntekijänä työskennellessä tuli myös olo, että todella haluaa opiskelemaan ensi vuonna eikä tehdä toista vuotta perään pelkkiä töitä.

Pointtina tässä se, että jos et tiedä varmaksi mitä haluat opiskelemaan, eikä motivaatiota riitä pääsykokeisiin lukemiseen, on välivuosi mun mielestä todella OK. Eriäviä mielipiteitä olen kuullut tästäkin, mutta mun mielestä on hassua alkaa opiskelemaan vaan opiskelun vuoksi jotain alaa, joka ei oikeasti edes kiinnosta. Jos kuitenkin tähtäimessä on joku tietty ala johon tuntee sydämen paloa niin GO FOR IT!


Minne opiskelemaan? 

Kun sitten keksit että mikä ala kiinnostaa, onkin seuraava kysymys: minne? Minkä kaupungin yliopisto tai korkeakoulu? Omalla kohdallani kauppatieteitähän voi opiskella vaikka missä; Tampereella, Helsingissä, Turussa, Vaasassa, Oulussa, Kuopiossa, Jyväskylässä... Yliopistojen tarjonnoissa on joissakin tapauksissa eroja. Vaasan yliopisto on suorastaan kuuluisa rahoituksen laitoksestaan ja Tampereen yliopisto on ainoa Suomessa, missä voi opiskella vakuutustiedettä. Eri vaihtoehtoihin kannattaa siis huolella tutustua.  Tiesin kuitenkin omalla kohdallani, että eniten kiinnostaa johtaminen ja markkinointi; huomasin sen jo pääsykoekirjoja lukiessani. Sen puolesta itselläni ei liioin ollut väliä missä yliopistossa tällaisia aineita opiskelisin, mutta sijainnin, perheen, läheisten ja poikaystävän takia halusin hakea Tampereelle (tai itseasiassa ennen kuin löytyi tuo elämäni mies, niin harkitsin Helsingin Aalto-yliopistoa). 

Kuitenkaan en Tampereelle ensiyrittämällä päässyt, vaan pääsin Vaasan yliopistoon. Aluksi hieman harmitti, mutta Vaasa oli kaikenkaikkiaan ihan huippu! Jos sydän ei olisi ollut Tampereella, olisin varmasti viihtynyt Vaasassakin todella hyvin. Eri kaupunkien yliopistoissahan on myös eroja pääsykoepisterajoissa - esim. Vaasaan on helpompi päästä kuin Helsinkiin, ja sekin kannattaa ottaa huomioon haussa. 

Rohkaisen siis hakemaan sellaisiinkin yliopistoihin ja yliopistokaupunkeihin, jotka ovat hieman kauempana kotoa pelkäämättä turhaan sitä kauaksi perheestä joutumista. Opiskeluajasta voi nimittäin tulla huikea seikkailu ja pääsee kunnolla elämään sitä omaa arkea! On myös todella virkistävää asua jossain muualla kuin siinä tutussa omassa kotikaupungissa.

Itsellänihän on siis kokemusta Vaasasta, enkä kadu hetkeäkään että sinne lähdin. Sain paljon kivoja uusia kavereita ja opiskelijayhteisö on siellä todella tiivis ja huikea, kun oikeasti varmaan 99% opiskelijoista on muuttanut sinne jostain muualta - olette siis kaikki samassa veneessä.

Miksi opiskelemaan?

No täähän nyt on yksinkertaisuudessaan selvä homma - opiskelu on kaikella tapaa hyvästä. Mutta mielestäni opiskelemaan pitää lähteä sen takia, että pääsee opiskelemaan sellaista asiaa, joka tuntuu omalta ja minkä parissa olisi upeaa saada työskennellä - mahdollisesti koko loppuelämän. Älä siis hae esimerkiksi oikikseen vaan sen takia että "musta tulee asianajaja ja tienaan paljon rahaa", vaan sen takia että laki on mielenkiintoista ja tulevat työtehtävät kuulostaa oikeasti siltä, että voit suhtautua niihin intohimoisesti. Omalla kohdallani kauppatieteet alkoi tuntumaan loppujen lopuksi luonnollisemmalta kuin mikään ikinä, sillä olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut markkinoinnista ja kaupanteosta! Vaikka en vieläkään tiedä, "miksikä haluan isona", on niin siistiä, että saan opiskella sellaista alaa, mikä ihan oikeasti kiinnostaa mua todella paljon!!

Ja vaikka takana olis tuottoisa välivuosi jos toinenkin, jonka aikana oot tehnyt paljon töitä ja ennen kaikkea rahaa, kannattaa kuitenkin muistaa että opiskelu on varmasti pidemmällä aikavälillä se tuottoisin vaihtoehto!

Loppuun vielä tällainen, jottei totuus pääse unohtumaan eikä kukaan pääse elämään pilvilinnoissa.. :'D
Vitsi vitsi. Tule kokemaan se kuuluisa akateeminen vapaus yliopistoon.
 

2 kommenttia:

 1. Tosi ajankohtainen blogipostaus monelle lukiosta tai ammattikoulusta valmistuvalle. Itse aikoinani muutin 400 km päähän itärajalle opiskelemaan venäjän kieltä. Tämä ratkaisu osoittautui parhaaksi minulle, sillä siellähän sitä venäjää tuli oikeasti päivittäin kuultua ja käytettyä (toisin kuin esim. täällä Tampereella). Myös se, että joka viikonloppu ei yksinkertaisesti voinut matkustaa äidin lihapatojen ääreen, auttoi sopeutumaan uuteen kaupunkiin ja tutustumaan uusiin opiskelukavereihin. Mutta tosissaan ei se opiskelualan ja -paikan valitseminen ollut mikään läpihuutojuttu: oikeasti piti punnita ratkaisuja eri kantilta, ja jännittihän se ihan sairaasti muuttaa niin kauas kotoa.

  Mun työpaikan naapuriin muutti viime syksynä semmoinen tamperelainen start up -yritys Study Advisory, joka juurikin yrittää helpottaa tätä opiskelupaikan valinnan vaikeutta. Se on vähän kuin korkeakoulujen Tripadvisor, jossa voi käydä lukemassa opiskelijoiden kirjoittamia arvoita yliopistosta, opetuksen tasosta, opiskelukaupungista, vuokratasosta yms. Ihmettelen suuresti, että miten tällaista ei ole aiemmin keksitty...


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Todellakin on huikeeta kun uskaltaa lähteä ja muuttaa kauemmaksi opiskelemaan, siinä oppii niin paljon ja oppii ennen kaikkea arvostamaan niitä "itsestäänselvyyksiä" joita kotikaupungissa on.

   Ja toihan kuulostaa mielenkiintoiselta tuo Study Advisory! Tosi huikee keksintö! Täytyypä varmaan tutustua tarkemmin. :)

   Poista