perjantai 15. huhtikuuta 2016

ELÄMÄNI RUOKAILUTOTTUMUKSET IKÄVUOSINA 6-22

Hyvää perjantaita ystävät ♡

Bongasin Johannan blogista postauksen, missä hän kertoi ruokavaliostaan ja siitä, miten se on vuosien varrella muuttunut. No mähän innostuin tästä ihan hillittömästi, koska mun mielestä on näin 22-vuotiaana niin hauskaa ja opettavaista muistella sitä, mitä sitä on ihan nuorena, teininä ja vielä muutama vuosi sitten syönyt tai ollut syömättä.


Niinpä aloitan oman ruokavalion muistelemisen noin 6-vuotiaasta, sillä silloin menin kouluun ja
sieltä on ensimmäiset muistot siitä mitä suuhuni laitoin!

n. 6-vuotias Ines söi aamiaiseksi varmastikin useimmiten jotain leipää tai muroja, juomaksi kaakaota. Leivän päällä oli voita, juustoa ja jotain vihannesta - yleensä kurkkua. Sama setti iltapalalla. Olin melkoisen kaikkiruokainen jo ihan pienenä, mutta lemppariruoka oli varmaan kotona saatu curry-banaani-kanakastike (jota teen aina silloin tällöin yhä), sekä tietty iskän tekemä perunamuusi ja makkarakastike. Kouluruokalemppareista en muista muuta kuin että jälkkäreistä ehdoton lemppari oli maitokiisseli. Yyh :-D

8-vuotias Ines söi aamiaiseksi edelleen aina samoja juttuja, mutta kun tulin iltapäiväkerhon sijasta jo yksin kotiin iltapäiväksi koulun jälkeen, söin iltapäiväruuaksi jotain edellispäivän tähteitä tai jotain Saarioisen valmisruokia. Mutta oma erikoisuuteni oli se, että en nähnyt mitään järkeä tai intoa ruuan lämmittämisessä, kun sen saattoi syödä ihan hyvin kylmänäkin! Kylmää ruokaa siis. Lisäksi jääkaapissa saattoi olla jotain lasten vanukkaita, joita söin.
10-vuotias Ines söi muistaakseni enenevissä määrin aamiaiseksi kaurapuuroa, koska äiti ja iskä alkoi sitä tekemään joka aamu. Lisukkeeksi niitä perinteisiä mehukeittoja tai maitoa. Kouluruokalemppari oli pinaattikeitto. Iltapäivisin sitten koulun jälkeen alettiin syömään kavereiden kanssa monesti nuudeleita. Siis what? Pelkkiä nuudeleita, keitettynä pelkässä vedessä kera sen mausteen, joka nuudeleiden mukana aina tuli. Ei muuta.

12-13-vuotias Ines oli juuri mennyt yläasteelle. Iltapäivällä syötiin edelleen niitä nuudeleita ja muita eineksiä. Saatettiin syödä myös ihan järkyttävät määrät herkkuja kavereiden kanssa. Paketti jäätelöä iltapäivällä meni ihan helposti. Kesälläkin saatettiin syödä monta jätksipuikkoa päivässä. Yläasteella saatettiin myös koulupäivän jälkeen ajella bussilla keskustaan mäkkäriin viettämään aikaa (:-D) ja syömään ranskiksia tai ainakin jätksit. Janoon sitä saattoi ostaa jonkun Juissi-mehutölkin. Huhhuh.


14-15-vuotias Ines huomasi että enää sitä ei voikaan syödä ihan kaikkea mitä lystää, ilman että se alkoi näkymään vyötäröllä ja muualla kropassa. Olin noihin aikoihin myös saanut pidettäväkseni skolioosin takia 22h vuorokaudessa pidettävän tukikorsetin, joka puristi todella ikävästi. Mäkkärissä nautitut McFlurryt vaihtui miniporkkanoihin tai hedelmään. Aamupalaa en juuri edes syönyt; katsoin että tomaatti oli riittävä kahvikupillisen lisäksi. Koulussa söin, mutta tosi vähän ja liikuin melkoisen paljon. Kavereiden kanssa oli siistiä vertailla, kuinka vähän sitä olikaan koko päivänä syönyt. Suuret morkkikset jos tuli syötyä liikaa. Sairasta!

17-20-vuotias Ines söi enemmän ja kävi ahkerasti salilla. Aamupalaksi syötiin meidän perheessä terveellisiä smoothieita ja söin jokseenkin fiksummin muutenkin. Ostelin kuitenkin myös paljon turhia juttuja; salitreenin/jumpan jälkeen vedin naamariin jotain "mansikan" tai "minttusuklaan" makuista DietMix-protskujuomaa ja ostelin muitakin kummallisia, kuntosalin jääkaapista myytäviä protskujuomia. Varmastikin jokapäiväiseen ruokavalioon kuului maitorahka ja ananas/mehukeitto.


22-vuotias Ines on jo oppinut, että maitotuotteita, kuten rahkaa ei kannata hirveitä määriä syödä, sillä niistähän ne kasvoihin tulleet näppylät johtuivat. Ruokavalio on puhdistunut ihan huimasti ja muuttunut muutenkin todella kasvisruokapainotteiseksi; yliopistolla syön pelkkää kasvisruokaa, kotona satunnaisesti lihatuotteita ja kananmunia. Herkuttelua en pelkää, mutta sokeria ei tee edes enää niin kovasti mielikään. Kuitenkin viikonloppuisin herkuttelen hyvällä omalla tunnolla viisaissa rajoissa!

Herättikö tämä ajatuksia? Onko teillä ollut samanlaisia vaiheita elämässänne?

1 kommentti:

  1. Mun ruokavalio on muokkaautunut vuosien myötä paljonkin ( pitäisi kans tehdä postaus, koska todella mielenkiintoinen aihe, ja tulisi mietittyä samalla asioita). Paskin vaihe oli varmaan ko muutin omilleni ja elin opintotuella yliopiston alussa :D Oli kyllä melkoisen ravintoköyhät eväät ihan omastakin syystä :D

    VastaaPoista