maanantai 26. syyskuuta 2016

MAISTUVAT BATAATTIRANUT JA AVOKADOKORIANTERI-DIPPI

Palataan reilu viikon takaiseen lauantaihin, kun kokkailin tytöille morsiusneidoilleni neljän tähden illallisen merkeissä 3+1 ruokalajin illallisen! (Ja kyllä, kosin tyttöjä samana iltana morsiusneidoikseni! Nyt on hyvä poppoo koossa, kaaso mukaan lukien. ♡)

Oli jännää kokata noin monen ruokalajin setti, kun en oo ennen moista tehnyt! Yleensä oon mennyt ihan vaan pääruoan ja jälkkärin voimin, mutta ei toi nyt niin paha nakki ollutkaan! Alkuruoaksi tein thaimaalaista kookosporkkanasoppaa (sairaan hyvää), thai green currya vihanneksilla, tofulla ja cashew-päihkinöillä ja jälkkäriksi vielä avokadomousse

Alkudrinksujen kanssa nautittavaksi tein bataattiranskiksia elämäni ensimmäistä kertaa! Käytin vahingossa väärää öljyä, mutta hyviä niistä tuli silti. Ajattelinkin nyt jakaa niiden bataattiranskalaisten ja hyvän dipin reseptin tänne muillekin! Jaan varmasti noiden muidenkin ruokalajien reseptin vielä, mutta lähdetään näistä liikkeelle... 

Näissä ranskiksissa ehdottoman hyvää oli reseptissä esiintyvät mausteet, ja suosittelen lämpimästi käyttämään niitä, jos haluaa ranskiksista oikein maukkaat! 


 Tarvitset: 

Ranskiksiin:
1 iso bataatti (1kg-1,5kg)
1/2 tl chiliä (hiutaleita/jauhettua)
n. 1/2 tl kanelia 
1,5 rkl maissitärkkelystä
1/2 tl jauhettua paprikaa
vajaa 1 tl suolaa
1/2 tl juustokuminaa / jeeraa
2 rkl rapsiöljyä tai muuta kasviöljyä (EI kuitenkaan OLIIVIÖLJYÄ, koska silloin ranuista ei tule niin rapeita. Itse tietty laitoin vahingossa juuri oliiviöljyä siinä kiireessä... :-D)


Avokadokorianteridippiin:
1 isompi avokado / 2 pientä
kunnon kourallinen tuoretta korianteria
1 valkosipulinkynsi puristettuna
2 rkl limen mehua
mustapippuria myllystä 
suolaa

Dippi kannattaa tehdä ensimmäisenä, tai ainakin antaa sen tekeytyä jääkaapissa jonkin aikaa. Tee dippi sekoittaen kaikki ainekset kipossa yhteen ja ajamalla seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Lisäksi tein vielä tsatsikin, johon tuli:

Turkkilaista jugurttia (noin 2,5 dl? Puolet 400g purkista)
valkosipulinkynsi puristettuna
puolikas kurkku karkeana raasteena
noin 2 tl sitruunamehua
suolaa

Kaikki aineet sekaisin kipossa, maista ja mausta suolalla maun mukaan. Laita jääkaappiin tekeytymään.

Tee näin:

1. Kuori bataatti ja palastele se ohuiksi/kapeiksi paloiksi. Pyri tekemään kaikista paloista suht saman kokoisia, jotta paistamistulos olisi parempi. Upota palaset kylmään veteen johonkin kulhoon siksi aikaa, kun teet mausteseoksen. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 

2. Sekoita mausteet maissijauhon kanssa, mutta älä vielä tässä vaiheessa lisää suolaa!! Suola vähentää ranujen rapeutta, jos lisää sen jo ennen paistamista. 

3. Ota ranskikset pois vedestä, huuhtele ne ja kuivaa käyttäen apuna esimerkiksi keittiöpyyhettä ja/tai talouspaperia. 

4. Laita bataatit esimerkiksi uunivuokaan tai muuhun laakeaan astiaan ja sekoita kättä apuna käyttäen niihin 2 rkl öljyä niin, että kaikki palaset saavat öljystä osansa. 

5. Sirottele mausteseos ranskiksiin. Jos sinulla on pieni maustesiivilä - loistavaa. Jos ei, niin yksi ihan kätevä tapa oli laittaa öljytyt bataatit isoon kannelliseen Tupperware astiaan, perään mausteseos ja purkin ravistelua. Pääasia, että kaikki palaset ovat mausteseoksessa. 

6. Asettele bataatit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Jätä palasten väliin rakoja, jotta niistä tulisi mahdollisimman rapeita. (Itse en ainakaan saanut kaikkia mahtumaan yhdelle pellille, vaan kannatti paistaa useammassa erässä...)

7. Paista noin 30-35 minuuttia. Noin 20 minuutin kohdalla käännä bataatteja toisinpäin. Kun ne ovat paistuneet ja jäähtyneet hieman, sirottele niiden päälle suolaa maun mukaan. 

8. HERKUTTELE!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti