keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

TÄHTÄIMESSÄ KAUPPATIETEIDEN OPISKELU?

Opiskelen kauppatieteitä nyt kolmatta vuotta, ja joka vuosi ja säännöllisin väliajoin on tänne blogiin tullut toiveita postauksesta, jossa kertoisin kauppatieteiden opiskelusta, pääsykokeisiin lukemisesta ja yliopistoelämästä ylipäätään. Sama tapahtui tänä vuonna, ja sain vihdoin kirjoitetuksi aiheesta postauksen! Huh, ja luvassa onkin melkoinen tekstipläjäys! :D Yhteishakuhan on parhaillaan käynnissä joten pahoittelut siitä, ettei tämä tullut yhtään aikaisemmin - mutta toivottavasti tästä saisi hieman motivaatiota ja että tämä herättäisi jotain ajatuksia. Olisko kauppatieteet just sun juttu?!

Olen jaotellut tekstiä hieman, jotta sitä olisi mukavampi lukea. Aluksi kerron omat näkemykseni ja kokemukseni, että miksi itse lähdin opiskelemaan kauppatieteitä ja mikä siinä kiehtoo ja kiinnostaa. Toiseksi kerron siitä ehkä haastavimmasta jutusta, pääsykokeisiin lukemisesta ja valmistautumisesta. Viimeiseksi kerron vähän siitä, miten itse päädyin tänne Tampereen yliopistolle sekä yliopisto-opiskelusta yleensä. Opiskelinhan nimittäin vuoden Vaasan ihanassa yliopistossa myös! :) 


Miksi?

Itselleni ei todellakaan ollut vielä lukiossa selvää, mitä haluaisin opiskella jatkossa. Enkä kyllä muista poteneeni siitä minkäänlaista stressiä tai huonoa omaatuntoakaan, vaikka monilla se oli jo kirkkaana mielessä, hakeako lääkikseen, oikikseen, arkkitehdiksi vai poliisikouluun. Kerran opon tunnilla tehtiin kuitenkin joku pitkähkö testi, jossa kysyttiin omia mielenkiinnonkohteita ja paljon muuta. Sain uravalinnoiksi kolme seuraavaa: Lentoemäntä, malli ja markkinointijohtaja. Lentoemäntä kuulosti kivalta, kun saisi matkustella paljon, mutta en ikinä haluaisi olla niin paljoa pois kotoa koko elämääni. Mallin työt nyt ei koko elämää kantaisi, joten sekin oli vähän kehno ehdotus. :D Markkinointijohtaja sen sijaan puhutteli vähän, sillä oon ollut koko elämäni ollut kiinnostunut mainonnasta, mainoksista ja erilaisista brändeistä ja oikeastaan kaikesta mikä markkinointiin liittyy. Testin mukaan täytyisi siis opiskella kauppatieteitä. Ajatus jäi siinä vaiheessa lähinnä ajatuksen tasolle leijumaan. Vaikka mulle ostettin pääsykoekirjatkin YO-keväänä, niin jossain takaraivossani tiesin, että mulla olis edessä välivuosi, ja koin että se oli mulle just oikee juttu siinä kohtaa. 

Välivuoden aikana ja töitä tehdessä mulle kuitenkin selkeni tosi vahvasti, että se kauppis on just oikea paikka mulle, ja motivaatio oli ihan hurja, kun aloin helmikuun tienoilla pääsykokeisiin lukemaan. Kauppatieteiden opiskelu on tosi laaja-alainen käsite, mikä onkin tässä just niin kivaa. Oman opintopolun saa itse muokata juuri sellaiseksi kuin haluaa, eikä todellakaan tarvi tietää, miksi sitä isona haluaa (ainakin sellainen olo mulla on. :D). Toki jos mielessä loistaa kirkkaana vaikkapa tilintarkastajan ammatti tai rahoitusasiantuntija, niin silloin on ne tietyt jutut, mitä pitää opiskella. Muuten tulevaisuudet on TODELLA laajat, ja vain taivas on rajana, että mihin sitä oikein tulevaisuudessa päätyykään. 

Kuitenkin ekonomeja (kauppatieteiden maisteri = ekonomi) tarvitaan aina. Työllistymisen todennäköisyys opintojen jälkeen (ja jo opintojen aikana) on todella suuri, ja on vain itsestä kiinni, mistä sitä itsensä tulevaisuudessa löytää. 

Pääsykokeet ja niihin valmistautuminen

Kauppatieteiden pääsykokeet on aina kesäkuun alussa, tänä vuonna keskiviikkona 7.6. klo 10-14. Kauppatieteiden pääsykoekirjat julkaistaan yleensä jo marraskuussa, ja niin taisi olla tälläkin kertaa. Pääsykokeisiin kannattaa täytyy valmistautua kunnolla ja sata lasissa. Itse aloin lukemaan pääsykokeisiin kunnolla tosiaan välivuotenani helmikuussa, jolloin aikaa lukea oli tosi paljon. Monethan tosiaan kylläkin alkaa lukemaan vasta ylioppilaskirjoitusten jälkeen, mutta niinkin on täysin mahdollista päästä sisään. Ei se määrä, vaan se laatu. Olin samana keväänä myös Takuuvalmennuksen järjestämällä valmennuskurssilla (kurssit alkaa kait yleensä heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen), ja koin hyödylliseksi että olin lukenut jo kaikki kirjat vähintään kerran läpi ennen kurssin alkua. 

Pääsykoekevät meni kyllä aikamoisessa lukemisen sumussa. Paitsi että ainiin, taisi siinä olla "vähän" rakkauden sumuakin kun alettiin seurustelemaan Antin kanssa samaisena keväänä :-D. En itse tehnyt töitä ollenkaan koko keväänä, sillä asuin vieläpä onnellisesti vanhempieni luona silloin. Omalla kohdallani ehdoton juttu oli yliopiston kirjastossa (Linnassa) lukeminen, sillä kotona lukemisesta ei olis tullut yhtään mitään. Kirjastossa oli niin paljon muitakin pääsykokeisiin pänttääjiä, että motivaation puutteita ei hirveästi päässyt syntymään, kun näki vaikka vieressä istuvalla samat kirjat edessään kuin itsellänikin. Jonkinlainen kilpailuviettihän siinä muodostui... Kotona olis muutenkin ollut ihan liikaa virikkeitä, kuten nyt vaikka jääkaappi. :D 

Toistan vielä, ei se määrä vaan se laatu. Itse luin jossain kohtaa niin, että aina kun aloin lukemaan, laitoin puhelimesta sekuntikellon päälle. Heti jos katsoin puhelinta, kävin vessassa, syömässä tai hakemassa kahvia, stoppasin sekuntikellon. Näin pystyi näkemään, että paljonko sitä oikeasti tehokasta lukuaikaa kertyi. On nimittäin ihan eri asia olla kirjastolla 9h ja lukea 9h. 

Ehdottoman tärkeää on myös se, että löytää itselleen sopivan opiskelutekniikan. Joillakin toimii pelkkä lukeminen, toiset kirjoittaa muistiinpanoja, toiset piirtelee mindmappeja.... Eri tyylejä ja kikkoja on lukuisia, ja tärkeintä on löytää niistä ne itselleen sopivat! Jos kaverin koti on täynnä muistilappuja kuluttajan ostoprosessista ja laskiksen kaavoista, niin se ei välttämättä tarkoita että sullakin täytyis olla hitosti muistilappuja liimattuna joka paikkaan :D. Itselläni esimerkiksi ei moiset muistilaput olleet se juttu, vaan kirjoitin korteille erilaisia kysymyksiä kirjoista ja korttien toisella puolella oli sitten vastauksia niihin kysymyksiin. Lisäksi piirtelin ja kirjoitin muistiinpanoja, puhumattakaan kirjoista, jotka loisti sateenkaaren väreissä kaikesta siitä Highlighterin määrästä! 


Minne opiskelemaan?

Suosittelen kaikille oikeasti harkitsemaan avoimesti eri kaupunkien yliopistoja. Kauppatieteitä kun voi opiskella niin monessa eri yliopistossa (katso vaikka TÄÄLTÄ). Joissakin yliopistoissa on hieman erilaiset tarjonnat opintosuunnista, joista kannattaa ottaa selvää! Eismerkiksi täällä Tampereella voi opiskella vakuutustieteitä, kun taas Vaasan yliopiston rahoituksen laitos on ihan ensiluokkainen jopa kansainvälisestikin. 

Kun hain ekaa kertaa (tosissani) opiskelemaan, hain ensisijaisesti Tampereen yliopistoon, toiseksi Turun yliopistoon ja kolmantena Vaasan yliopistoon. Kun pääsykoetulokset ja opiskelupaikat julkistettiin, sain tietää päässeeni Vaasan yliopistoon. Multa pääsi ihan ensimmäisenä itku - ei ilosta vaan suoranaisesta pettymyksestä. Toivoin niin hartaasti pääseväni Tampereelle, sillä olihan täällä kaikki läheiset ja ennen kaikkea elämäni rakkaus! Kuitenkin alkujärkytykseni jälkeen tajusin, että kuinka hienoa oli päästä opiskelemaan ja vieläpä muuttaa itselleni ihan tuntemattomaan kaupunkiin. Löydettiin mulle Vaasasta vuokrayksiö, johon muutin juuri ennen opintojen alkua elokuun lopussa ja kaikki oli tosi jännittävää ja uutta. Ne oli kyllä ihan parhaita aikoja, joita on aina ikäväkin välillä!

Joulun aikaan aloin kuitenkin Vaasassa harkitsemaan, että jos yrittäisinkin vielä kerran hakea Tampereelle opiskelemaan. Kuulin kavereilta, että Tampereen yliopistossa saisi vieläpä Vaasassa käytyjä kursseja tosi hyvin hyväksiluettua, eikä hommaa tarvisi sitten aloittaa ihan alusta. Niinpä tartuin keväällä jälleen pääsykoekirjoihin ja tällä kertaa pääsin kuin pääsinkin unelmieni opiskelupaikkaan, jossa viihdyn paremmin kuin olisin voinut kuvitellakaan! Itseäni kun kiinnostaa markkinointi, on Tampereen yliopistolla ihan mahtavat puitteet markkinoinnin opiskeluun. Mielettömän hyviä ja innostavia opettajia, ihan vaan esimerkkinä. 

 

Kun pääset opiskelemaan

Studying in a university is easy. It's like riding a bike. And the bike's on fire. And the ground's on fire. And everything is on fire cause you're in hell.  

HAHA JUST KIDDING. Well actually not.  No ei vaan. yliopistossa opiskelu on tosi erilaista verrattuna vaikkapa lukiossa opiskeluun, tai kuulemani perusteella myö ammattikorkeaan. Ensinnäkään kukaan ei tee opiskelijan puolesta lukujärjestystä - kaikesta on huolehdittava itse, mikä on kuitenkin tosi kiva juttu. Saat aivan itse päättää, mitä kursseja käyt (okei, kaikkien täytyy käydä tietyt peruskurssit yleensä ekana vuonna, mutta muuten). Kukaan ei kysele sulta, että missä olit eilen kun et ollut luennolla, tai huolehdi sun puolesta, että muistathan nyt varmasti ilmoittautua tenttiin tai olettehan aloittaneet ryhmätyön tekemisen tai mitään muutakaan. Opiskelu on paljon paljon vapaampaa kuin lukiossa, mutta vastuu siirtyy samalla yliopistossa opiskellessa vain sinulle itsellesi
Välillä kieltämättä tulee sellaisia tuntemuksia pitkin vuotta, että miten ihmeessä tuun selviään taas tästä ja tuosta ja siitä... Mutta jotenkin sitä vaan aina selviää. Yksi parhaista jutuista opintojen alkaessa on ne lukuisat ryhmäytymisriennot, joita fukseille (fuksi = ensimmäisen vuoden opiskelija) järjestetään. Niiden ansiosta et varmasti jää yksin, vaikket tuntisikaan ketään opiskelukavereistasi. Teet taatusti elinikäisiä ystäviä opiskeluaikoinasi. Ja niin, ne bileet ei sitten lopu siihen ensimmäiseen vuoteen. Jos haluaa ihan kunnolla bilettää niin opiskelijabileitä järjestetään kyllä ihan joka ikinen viikko (kyllä, luit oikein) ja monesti vielä useamman kerran saman viikon aikana. Tapahtumaa siis riittää! 

Täällä Tampereen yliopistossa erityisesti kauppatieteiden ainejärjestö Boomim Ry on tosi aktiivinen ja suuri. Se tarjoaa myös paljon järjestötehtäviä, joihin voi ottaa osaa opintojensa aikana melkeinpä niin paljon kuin vain haluaa.  


Siinäpä nyt ne asiat, joita itselläni tuli mieleen koskien yliopisto-opiskelua, kauppatieteitä ja pääsykokeita! Kuulen tosi mielelläni, jos teillä on jotain postaustoiveita (esimerkiksi aiheeseen liittyen) tai mitä tahansa muita kysymyksiä!

5 kommenttia:

 1. Olipa kiva ja kattava postaus! Itselle myös ajankohtainen, ylppärit loppui just ja pitäisi hyökätä pääsykirjojen kimppuun :-) Kuulisin tosi mielellään lisää kauppatieteiden opiskelusta, erityisesti Tampereella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, ja ISOSTI TSEMPPIÄ! :) Ja kiitos vinkistä, olisko jotain mikä erityisesti Tampereella opiskelussa kiinnostaa?

   Poista
 2. Keväällä 2018 tuo hakuprosessihan taas muuttuu, ja pääsykoekirjojen tilalle tulee pari lukion oppimäärän yh:n ja historian kirjaa.. Henkilökohtaisesti vähän kauhistuttaa tää tuleva muutos, eihän lukiolaiset saa mitään käsitystä opinnoista ennen niiden alkua. Tähän mennessä on kuitenkin voinut pääsykoekirjojen avulla esim. tunnustella hieman mahdollisia tulevia pääaineita yms. Tosta uudistuksesta voi lukea enemmän kauppatieteet.fi:stä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NO OHO! Aikamoinen uudistus!! Itelläni huomasin ainakin heti pääsykokeisiin lukiessa just että mikä kiinnostaa eniten (markkinointi ja johtaminen), ihan niin kuin sanoit. Mutta joo, kiitos paljon tiedosta, en yhtään tiennytkään!

   Poista
 3. I go to see each day a few web pages and sites
  to read posts, except this weblog gives quality based writing.

  VastaaPoista