torstai 10. elokuuta 2017

KUOHKEA SMOOTHIE? VINKKI x3 + RESEPTI

Aamusmoothiet ovat löytäneet tiensä takaisin mun elämään pienen tauon jälkeen. Tai oon mä itseasiassa niitä silloin tällöin tehnyt viime aikoina ihan muutenkin, mutta lähinnä "pakon edessä", eli sellaisina aamuina kun meen heti aikaisin aamusta salille, enkä halua ottaa minkään muunlaista aamupalaa mukaan. 

Mutta siinä vaiheessa, kun oon aamun ennen töihin menoa kotona, ja syön hyvällä halulla jotain muuta kuin ikisuosikkejani - banaanipannareita - on se ruoka ansainnut erityisaseman mun elämässä! 😃 Yksi syy tähän on hyvä proteiinijauhe. Kaksi viimeisintä protskujauheostosta oon tilannut netistä Fitnessgurulta. Yksi jätti-iso purkki (1kg) heraproteiinia tilattuna netistä maksaa suurin piirtein saman verran kuin pienempi pussi Ruohonjuuresta.

Meillä kotona, eli siis vanhemmillani, smoothieita alettiin tekemään jo monia monia vuosia (varmaan yli 10 vuotta) sitten, kun äiti keksi jostain sellaisen kirjan kuin "10 vuotta nuoremmaksi". Smoothieisiin tuli aina banaania, marjoja, soijamaitoa, pellavansiemenöljyä ja heraproteiinia. Nykyisin sielläkin soijamaito on vaihtunut mantelimaitoon (koska soijamaidon estrogeenit) ja pellavansiemenöljy on vaihtunut ihan luomukookosöljyyn. Anyhow, smoothieta syötiin / juotiin koko perheen voimin joka aamu hyvällä halulla.Vuoroin smoothien teki iskä, vuoroin äiti, ja joskus myös minä!

Parasta mun mielestä oli, kun iskän tekemä smoothie oli usein ihan äärimmäisen kuohkeaa. Smoothie oli kuin jotain nestemäistä hattaraa jota olis kaatanut kurkusta alas. Koitin tiedustella aina, että miten iskä saa siitä sellaista, ja sitten koitin samoilla vinkeillä mutten ikinä saanut siitä samanlaista. 

MUTTA NYT! Olen keksinyt itselleni hyvän tyylin, miten smoothiesta tulee tosi kuohkeaa ja ilmavaa!! Oletteko valmiit? Tässä tulee. 


Vinkki 1: Laita protskujauhekauhallinen blenderiin jo aikaisessa vaiheessa; eli siis heti ensimmäisenä tai vaikka heti esim. banaanin jälkeen (sikälimikäli käytät banaania). Tämän vinkin kuulin muistaakseni jostain Foodinin tekemästä smoothievideosta Facebookista... Itse laitan ensin banaanin, sen jälkeen protskujauheen, ja sen jälkeen muut ainekset. Lopuksi vasta neste.

Vinkki 2: Kun kaikki ainekset ovat blenderissä, laita blenderikulho/"kannu" jääkaappiin muhimaan vähäksi aikaa. Itse annan sen olla jääkaapissa esim. sen aikaa, kun pesen hampaat tai teen jotain muuta.

Vinkki 3: Blendaa smoothieta tarpeeksi kauan, ja tarpeeksi kovalla teholla. Meillä on kotona Wilfan blenderi. Ei mikään hiljaisin kaveri, mutta sitäkin tehokkaampi. Parasta on, että siinä on sellainen erillinen nappi, missä lukee SMOOTHIE. Sitä kun painaa, kone blendaa smoothia oman aikansa riittävillä tehoilla, jopa vaihdellen hieman tehoa ja lopettaa myös blendaamisen itsestään, eli blenderiä ei sinänsä tarvi edes vahtia. Voi vaikka mennä vaihtamaan vaatteet siksi aikaa, kun kone tekee taikansa ja lopettaa sen itsestään. 

Tähän loppuun vielä tämän hetken kaavani, miten teen oman smoothieni. Tästä satsista tulee ihanan kuohkeaa smoothieta määrällisesti paljon, mutta kuitenkin pitäen ravintoarvot ihanteellisina! Lisäksi vielä chia-siemeniä ja päällisiä niin hyvä tulee!! 

KUOHKEA, KUITUPITOINEN SMOOTHIE

1 banaani
kauhallinen heraproteiinia
1 dl mustikoita tai muita marjoja
2,5dl - 3dl nestettä (vettä tai manteli-/kauramaitoa)

Lisäksi: 
1 rkl chiasiemeniä (luomu)
kookoslastuja (luomu)
pähkinöitä/siemeniä/kuivattuja marjoja/hedelmiä

Tee näin: 
1. laita ensin blenderiin banaani
2. heti sen jälkeen kauhallinen protskujauhetta sekä pellavarouhe. 
3. laita blenderiin loputkin ainekset, viimeisenä neste. 
4. laita jääkaappiin muhimaan väh. 10 minuutiksi.  
5. blendaa tarpeeksi kauan ja isolla teholla.
6. NAUTI HETI sellaisenaan tai sekoita mukaan chiasiemeniä ja laita päälle haluamiasi päällisiä 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti