torstai 30. marraskuuta 2017

AJATUKSIA OMASTA IHOSTA JA SEN HOIDOSTA

Hei ihmiset!! Se olis joulukuu huomenna! Miten ihanaa!! 

Täällä ollaan jo nautiskeltu joululauluista ja maustettu kahvia aamuisin kanelilla ja kaardemummalla jos sitä pääsis vähän joulun tunnelmaan tuosta pimeydestä ja sateesta huolimatta. Ens viikolla meillä onkin perjantaina lähtö jo kauan odotetulle häämatkalle Rioon, Brasiliaan! Ai ettien että 💛

Ajattelin tulla puhumaan tännekin hieman ihosta, sillä se on mietityttänyt mua viime aikoina. Mulla on ollut viime kuukausina ja itseasiassa vuosina tosi hyvä iho. Muutama hassu finni silloin tällöin - muuten iho on ollut suorastaan kuin vauvan pylly ja sileä kuin mikä. En tiedä onko se stressiä, ruokavalion epäsäännöllisyys ja lepsuminen vai kuivuus, minkä takia ihoni on ottanut nyt viime viikkoina kuitenkin vähän takapakkia...

Tässä kuvassa olen ilman meikkiä meidän hääaamuna. Universumi oli mun puolella ja ihokin oli niin puhdas ja hyväkuntoinen kuin mahdollista tuona päivänä!

Kärsin varhaisina teinivuosinani aika inhottavista iho-ongelmista, aknesta suoraan sanoen. Kokeilin ensin antibioottikuuria, mutta koska ongelma ei sillä lähtenyt, marssin äidin kanssa ihotautilääkärin puheille ja aloitin puolivuotta kestävän Isotetrinoin-kuurin. Se oli melkoinen setti se, mutta ongelmat lähti sen siliän tien eikä pahempia ongelmia sen jälkeen ole tullut ihoon liittyen. Noihin aikoihin omat ruokailutottumukset oli kyllä sitä luokkaa, että olis hauska tietää miten ruokavalion muuttaminen olis asiaa muuttanut. Lisäksi eräs kosmetologi sanoi mulle muutama kuukausi sitten että se Isotetrinoin (tai Roacutan) on keholle ja maksalle pahaa myrkkyä, mutta minkäs teet - se juna meni jo. :D

Ihon peseminen ja hoitaminen on ollut osa mun päivittäisiä rutiineja jo moooonta vuotta. Siis ihan ala-asteiästä asti - etenkin siitä asti kun aloin vähääkään jotain meikkiä käyttämään. Pesun mukana tuli myös kosteutus, ja sitten oon vähän vaihdellut eri tuotteita vuosien mittaan. Viime aikoina oon pysynyt kuitenkin näissä Neutrogenan tuotteissa, jotka oon todennut ihan hyviksi. Välillä tekis kyllä mieli vaihtaakin tuotteita, mutten tiedä yhtään että mihin! Vaihtelu virkistäisi, mutta noi ovat toimineet mukavasti itselläni! 

Näitä tuotteita olen saanut, ja niitä olen myös käyttänyt. Pesua, kuorintaa, kasvovettä ja kosteusvoidetta.


En uskokaan että ihon kunto johtuisi läheskään aina siitä, peseekö kasvoja ja kuinka usein. Tarkoittaen tällä siis sitä, että ihmisellä voi olla iho-ongelmia siitäkin huolimatta, että pesisi kasvonsa päivittäin jopa kaksi kertaa (nimimerkillä kokemusta on). En riehakkaiden biletysiltojenkaan jälkeen ole mennyt nukkumaan meikit naamalla (tai ainakin ne kerrat on helposti yhden käden sormilla laskettavissa) vaan pesen meikit aina vaikka kuinka väsyttäisi. 

Luulen ilman sen kummempaa alan asiantuntijuutta, että ihon kunto ja iho-ongelmat johtuu perinnöllisistä tekijöistä, hormoneista ja siitä miten syö. Teininä oma ruokavalioni oli aika yksipuolinen, söin paljon maitotuotteita enkä syönyt juurikaan mitään hyviä rasvoja tai tiennyt niiden hyödyistä, paitsi jossain vaiheessa aloin syömään pähkinöitä. Olis mielenkiintoista siis tietää, että jos olisin vaikka jättänyt maitotuotteet kokonaan pois, olisko sillä ollut mitään vaikutusta asiaan. En usko, että ongelmat olis kokonaan kadonneet, mutta ehkä jotain vaikutusta ihon kuntoon kuitenkin? 

Lopetin maitotuotteiden isoimman kittauksen muistaakseni silloin, kun vaihdoin mallitoimistoa Helsinkiin Modelboomille ja siellä mallitoimiston omistaja sanoi, että ihon kunto voisi parantua hieman, jos lopetan rahkan syönnin (kyllä, sen maitorahkan joka kuului joskus päivittäiseen ruokavaliooni :D). Ei mun iho tuolloin mikään huonokuntoinen ollut, mutta pieniä näppylöitä siellä täällä. Lisäksi hän kehotti jättämään ihoni kuorimisen vähemmälle, mitä harrastin silloin oikeastaan päivittäin!

Silloin tällöin hemmottelumielessä käytän myös erilaisia naamioita. Mikään ei ole niin ihanaa kuin sauna ja sen jälkeinen naamio!

Hormoneilla on varmasti iso merkitys ihon kannalta - oli se sitten syömiseen tai ihan vaan naisen kuukausittaiseen hormonaaliseen vaihteluun liittyvää. Kärsin tällä hetkellä taas jostain syystä vähän huonommasta ihosta kuin joitakin kuukausia sitten, enkä tiedä yhtään mistä se johtuu. Ehkä siitä, että en syö enää e-pillereitä (lopetin ne jo melkein vuosi sitten, sillä tuntui ettei käyttämäni merkki sopinut mulle) tai sitten siitä, että syksy on ollut taas vähän stressaava ja syömisetkin on mennyt välillä miten sattuu.

Kuitenkin ne teini-iän iho-ongelmat jätti niin syvät muistijäljet muhun, että oon nykyään pelkästään onnellinen siitä, etten enää kärsi aknesta ja mun iho on ihan suhteellisen hyvä. Koitan pitää maitotuotteiden kulutuksen minimissä ja juoda paljon vettä.

Ja koska meidän Rion matka lähenee lähenemistään, oon alkanut käyttää enemmän taas Spirulinaa esim. smoothieissa. Spirulinassa on aika paljon enemmän betakaroteenia kuin porkkanassa, ja se auttaa ihon suojaamisessa, rusketuksen tehostumisessa ja myöskin rusketuksen kestämisessä pidempään! Tästä on mulla on ihan omakohtaista kokemusta, kun kolmisen vuotta sitten söin spirulinaa ihan urakalla ennen meidän Espanjan reissua ja eron huomasi toden teolla! Spirulinaa käytetään myös ihosairauksien hoidon apuna, joten ehkäpä sekin vois auttaa tähän mun tän hetkiseen iho-ongelmaan...Reissussa ei kuitenkaan sovi unohtaa tehokasta aurinkosuojaa, sillä en halua saada ihosyöpää saatika olla tosi ryppyinen jo nelikymppisenä. :D Rypyistä puheen ollen, oon myös pohtinut kollageenilisää sisäisesti nautittuna; kollageeni nimittäin ehkäisee ja hidastaa ihon ikääntymistä. En toisaalta ole itse vielä huomannut mitään ikääntymisen merkkejä ihossani, joten ehkä vielä ei ole hoppu sen osalta? Toisaalta kollageeni tekee hyvää ihon lisäksi myös nivelille, hiuksille ja kynsille, joten miksipä ei.

Mutta nyt ajatukset pois rypyistä, ja keskitytään tähän hetkeen ja siihen, mitä voidaan tehdä ihon eteen nyt ja tässä hetkessä.

Auringossa itsensä polttaminen tai tupakoiminen eivät ole cool - ei nyt eikä tulevaisuudessa!😜

2 kommenttia:

  1. Hei! Ihan mielenkiinnosta kysyn itsekin samojen asioiden kanssa painiessa, että mitä ehkäisymenetelmää aloit käyttää pillereiden syönnin lopettamisen jälkeen vai vaihdoitko vain pillerimerkkiä? Jos kysymys on liian henkilökohtainen niin ymmärrän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kysymyksestä :) Oon miettinyt että pitäiskö tästä aiheesta ihan kirjoittaakin, mutten vielä ole sitä tehnyt... Oma kroppani oli vähän sekaisin e-pillereiden lopettamisen jälkeen siinä mielessä, että menkat jäi pois noin puoleksi vuodeksi lopettamisesta.. Nyt vasta keho alkaa palautumaan siihen normaaliin rytmiin, ja en ole vielä edes aloittanut sitä uutta e-pillerimerkkiä, jonka reseptin lääkäri mulle silloin viime talvena kirjoitti... :)

      Poista